A kismedence összetett működési zavarai leginkább hölgyeknél fordulnak elő. A területnek neve is van: prineológia, bár ez kevéssé ismert.

Az okok között szerpel a terhesség és a szülés, nőgyógyászati műtétek, a kor, de ideggyógyászati betegségek, gerincbántalmak is szerepet játszanak. Bizonyos esetekben vezető ok a stressz, de ez következmény is lehet, hiszen az életminőséget rontó állapotok nagyban befolyásolják mindennapi tevékenységünket, gátolnak az élet teljességében való élvezetében.

Szülési gátsérülés

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján sokkal gyakoribb, mint gondoljuk. Kiderült, hogy a gátmetszés nem véd a gátsérüléstől, így a szakértő módon vezetett gátvédelme szülés előnyös lehet. Mindezek mellett Az esetek nagy százalékában létrejön valamilyen szintű sérülés, mely az esetek többségében nem kerül felismerésre. Egy részük a szülés során egyértelmű, ezek ellátását a szülészek elvégzik. A panaszok a szülés után pár héttel is jelentkezhetnek, de gyakran hónapok, sőt évek, esetleg egy következő hüvelyi szüléskor válnak zavaróvá. A széklet inkontinencia nagyon kellemetlen állapot, az érintettek nem mernek társaságba menni, mindig szem előtt kell tartani egy wc-t, mert az inger jelentkezése ( ha van!) után azonnal menni kell.
Fontos a széklet tartás zavarának mihamarabbi észrevétele. Jelezni kell a nőgyógyászunknak. Ilyne esetekben nincs mire várni: a helyzet spontán javulása kizárt, a romlás pedig biztos. Az utóbbi években végezzük szülési gátsérülések sebészi rekonstrukcióját. Jók az eredményeink. Jó pár hölgynek tudtuk visszaadni a méltóságát, szociális- és szexuális életét.