Nincs kétségbeesettebb és nagyobb pánikban lévő páciensünk a kismamánál.

A leggyakrabban a szülés után a gyermekágy első heteiben hív minket lélekszakadva. Mit tegyen? Szörnyű fájdalmak a végbél tájékán, vérzés, csípő, viszkető kellemetlenségek. Nem tudja, hogy mit ehet, mit nem, mit szedhet, mit nem, bármihez is nyúl, a szoptatás miatt az újszülött babájára is hatással lehet.

Proktológusunk olyan eljárással kezeli, ami veszélytelen a terhességre és a szoptatásra nézve – viszont megszünteti a kínzó panaszokat. Jelentkezzen be a 20 9449 456-os számon.

Túl van élete talán legnagyobb változásán – és a felhőtlen boldogságot megzavarja egy súlyos fizikai tünet.

ÁLTALÁBAN 4 OKA VAN ANNAK, HOGY A TERHESSÉG VAGY GYERMEKÁGY IDŐSZAKÁBAN AZ ANYÁK NAGY RÉSZE PROKTOLÓGIAI RENDELÉSEN KÖT KI

Felkészületlenség, információhiány
Ha a várandósság ideje alatt a kismama rászán néhány percet arra, hogy proktológussal konzultál, akkor két kérdésre választ kap.
Van-e, és ha van, akkor milyen stádiumú az aranyere. Ha van, akkor hogyan készüljön fel a szoptatás idejére, amikor is majdnem biztos, hogy még rosszabb állapotba kerül majd a végbél környék, viszont már a baba miatt és szoptatás miatt sokkal kisebb a mozgástér.

Progeszteron
A hormon a terhesség védelmét szolgálja, egyben gyengíti a vénák falát. Azok tartása csökken, így a végbél vénáinak ereje is, lecsúsznak, begyulladnak.

Fizikai nyomás
Az egyre terebélyesedő pocak fokozza a végbél és azok vénáinak terhelését egyre több tünetet előidézve. A nyomás következtében pang a keringés, fokozva az aranyér kialakulásának kockázatát

Székrekedés
A várandóssággal járó változások egyik eleme sokaknál a megváltozott étvágy, ízlés, emésztés. Ez gyakran székrekedéshez vezet, ami tovább nehezíti a végbél sorsát. Szélsőséges esetben a székrekedéstől megsérül bélfal gyulladás kialakulását, akár lázat okozhat.

ÉS NÉGY MÓDSZER, AMIVEL A VÉGBÉLPANASZOK ÉS AZ ARANYÉR TERHESSÉG IDEJÉN MEGELŐZHETŐ

Tudatos táplálkozással
Nem győzzük mondani – rostos és folyadék! A bevitt rostok a folyadék segítségével megduzzadnak, térfogatuk megnő, nedvesség tartalmuknál fogva könnyű a mozgásuk, így fájdalom nélkül és kellő gyakorisággal idézik elő a székelési ingert és távoznak. Megkímélik a bélfalat, rugalmasan tartják a végbél vénarendszerét.

Tudatos mozgással
Itt a kulcsszó a keringés optimalizálása és az erek teher alól való felszabadítása. A kismama hacsak teheti, végezzen kíméletes mozgást, sportot. Ha pihen, akkor olyan testhelyzetben, hogy ne nyomja a hasat és a beleket.

Széklet rendezésével
Valójában a tudatos táplálkozás és a tudatos mozgás azt kell, hogy eredményezze, hogy napi egyszer könnyedén távozik a széklet mindenféle erőlködés nélkül. Addig kell kísérletezni a bevitt táplálékkal és folyadékkal, amíg ez be nem következik. Gyermekágyban gyakori gond az, hogy az anya azt gondolja, hogy nem eheti azt, amit szokott, mert hasfájós lesz a kicsije. Ez tévhit! Épp, hogy az okoz székrekedést és végbélpanaszokat, ha az emésztőrendszer új szokásokkal találja magát szemben.

Medencefenék tornával
Szerencsére egyre elterjedtebb a medence fenék tornáztatásának divatja. A hölgyek szeretnék megőrizni rugalmasságukat odalent is, ezért van, hogy fiatalon megtanulják a záróizmok tornáztatását. Kevés helyzet van az életben, ahol ennek akkora jelentősége lenne, mint a szülés előtt és után. Ez előnyösen hat a végbél izmaira is, megelőzheti a kellemetlen panaszokat.