Előrehaladott, III. Fokú aranyeresség, nyálkahártya kifordulás vagy a végbélen belüli betüremkedés esetén, amikor ambuláns kezelési módszerekkel (Barron ligatúra, infravörös koagulálás, injekciós szkleroterápia, hagyományos nyílt műtét) rossz eredmény várható, olyankor Longo műtétet alkalmazunk.

Mi az aranyér Longo műtét előnye?

Kis fájdalommal jár. A műtét utáni ébredéskor érezhető némi fájdalom, amit csillapítunk, de másnapra rendszerint elmúlik. Ekkor történik az első székletürítés, amit némi vérzés ugyan kísérhet, de fájdalom már nem.

Rövid ideig tart. A műtét 20 percet vesz igénybe, és a műtétet követő napon hazamehet. Ezt követően eltávozhat a kórházból, akár saját gépkocsit vezetve is.

Gyorsan gyógyul. A műtét másnapján már csak egy kis duzzanat, legfeljebb enyhébb véraláfutás marad a műtét után. A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés már fokozható.

Hogyan történik a Longo műtét?

A Longo műtét, azaz körkörös nyálkahártya kimetszés vagy pph (procedure for prolapse and haemorrhoids) egy viszonylag új eljárás az aranyérműtétek között. A beavatkozás során egy körkörös sebészeti varrógép segítségével nyálkahártya-hengert vágunk ki a végbél utolsó szakaszából, a szövetek folytonosságát kettős titán kapocssorral állítjuk helyre. Az előbb leírtakat egy erre kifejlesztett, un. Pph körvarrógép segítségével végezzük el, mely egyszer használatos orvosi műszer. A beavatkozás során az aranyerek és a végbél nyálkahártya előesését, un. Prolapsusát okozó szövettöbblet kimetszésre, az aranyereket tápláló verőerek átmetszésre kerülnek. Ennek eredményeképpen a belső és külső aranyerek elsorvadnak, a prolapsus megszűnik.

A Longo műtét illusztrációját az alábbi animációban tekintheti meg: