Mi az ülőfürdő szerepe az aranyér kezelésében?

Ha a diagnózis enyhe fokú aranyér, akkor az orvos nem ellenzi a gyógynövényes ülőfürdőt. A viszketést jólesően enyhíti a langyos vizes ülőfürdő, amiben elvegyíthetünk erős kamillateát és 10-15 percet ücsörgünk benne. A kamillatea gyulladás csökkentő hatású. Ezen kívül a végbél tisztán tartásában is segít az ülőfürdő.A fürdőt kádban 20 cm mély vízben, vagy műanyag tálban készíthetjük elő, miután fertőtlenítettük azt.

Hogy miért nem híve a proktológus (aranyér sebész) a házi praktikáknak – így az ülőfürdőnek sem?

Mert a végbél panaszai – ég, fáj, viszket, csíp, vérzik – több betegség tünetei lehetnek. A tünetek házi kezelése sajnos nagyon gyakori. A legfontosabb az lenne, hogy azonnal minden hasonló panasszal küzdő azonnal forduljon orvoshoz, mivel lehet, hogy nem is aranyér, hanem végbélrepedés vagy végbélsipoly van a panaszok hátterében.

Azért sem ajánlatos az ülőfürdő, mert technikailag nehezen megvalósítható. Gyulladás esetén naponta 2-3x kellene csinálni, és a vizet nem nagyon lehet későbbre eltenni. Ennyi teát főzni egész napos program. Ám aki rászánja az idejét tegye – de attól függetlenül jelentkezzen be egy vizsgálatra csak önmaga megnyugtatása céljából.

Telefonos bejelentkezés        +36 20 944 9456