A kismedence összetett működési zavarai leginkább hölgyeknél fordulnak elő. A területnek neve is van: prineológia, bár ez kevéssé ismert.

Az okok között szerpel a terhesség és a szülés, nőgyógyászati műtétek, a kor, de ideggyógyászati betegségek, gerincbántalmak is szerepet játszanak. Bizonyos esetekben vezető ok a stressz, de ez következmény is lehet, hiszen az életminőséget rontó állapotok nagyban befolyásolják mindennapi tevékenységünket, gátolnak az élet teljességében való élvezetében.

A kismedencei fájdalom

a fiatalabb korosztályt gyakrabban érinti, főleg nőknél. A vezető ok pszihés: a stressz, az idegesség a kismedencei izmok külsőleg nem látható görcsét okozhatja. Jellemzően a nap közben, székeléskor és utána jelentkezik és erősödik a fájdalom. Az ülés, autózás, állás is fokozza. Este elmúlik, bár van éjszeka rohamszerűen jelentkező változata is. Érdekes, de logiks módon gátsérülések után is jelen lehet, hiszen a gyengült izmok igyekeznek pótolni a kiesett funkciót. Oka az un. ODS-nek, a széklet ürítés leggyakoribb zavarának, mikoris a széklet a görcsös izmok miatt nem tud ürülni. A görcsök, a nehezített székelés aztán a női szervek előesését eredményezi. Ebből is látszik, hogy milyen fontos a kismedencének, mint egységes szervnk a vizsgálata. Az állapot pár perc alatt 2 speciális ultrahang vizsgálattal felmérhető, a kezelés általában nem igényel sebészeti beavatkozást.