Szeptember 1.

Iskolakezdés. Öröm, várakozás, izgalom, szorongás.

Új környezet, új szokások.

Tegnap még játékszoba, ma pedig tanterem.

Tegnap még óvónéni, dajkanéni, ma pedig tanítónő.

Tegnap még gondozás, ma pedig magárahagyottság.

Változás. A nagydologban is!

Annyi mindenben történik változás! Például a személyi higiéne területén. Aminek fontos része a wc használat, a kis dolgok és nagy dolgok végzése.

Szorongás – elakadás

Évente sokezer gyermek válik székrekedésessé pusztán azért, mert egyik napról a másikra iskolássá válik. A jelenség mögött részben lelki ok, más részben pedig technikai kérdés húzódik meg.

A gyökeres változással járó traumát talán nem kell magyarázni. Minden megváltozik. Életrend, barátok, tárgyi környezet, szokások, elvárások mennyisége, tevékenység jellege, tekintélyszemélyek viselkedése, hozzáállása, az önállóság mértéke.

Ezek egyenes következménye a szorongás, feszültség. Ami – nem győzzük hangsúlyozni – a végbél működésre azonnali hatást gyakorol. Az izmok feszültsége, a bizonytalanság akadályozza az egészséges működést, a lelki görcs testi görcsöt okoz, a görcs pedig lezárja az egészséges ürítés útját.

Szabályok – elakadás

Sok szülő pici korától azt tanítja a gyereknek, hogy idegen helyen nem szabad ráülni a wc deszkájára, mert fertőzést okozhat. Sajnos ez igaz. És igaz lehet az iskolában is, ahol nincs már arra személyzet, amire az oviban volt, hogy a wc-t tisztán tartsa. A kétes tisztaság szintén eltántoríthatja a gyermeket attól, hogy nagy dolgát az iskolában végezze.

A 45 perces órák és a 10 perces szünetek ritmusa szintén nem egy 6-7 éves gyermek ritmusához igazított. Szabály szerint nem akkor megy wc-re, amikor szükséglete diktálná, hanem amikor mindenki más is. Sürgetettség, sok zavaró tényező. Sok felnőtt sem tudja elvégezni a nagydolgát ha siettetik, vagy fültanúja lehet.

Tanítani a lazítást!

A szülő dolga felkészíteni a gyereket arra, hogy az iskolai wc használat ne okozzon törést a gyermek egészséges életvitelében.

  1. Szoktassuk rendszerre!

Az a gyerek, aki a bilire ültetéstől fogva rendszeresen ugyanabban az időben székel, az feltehetően tartja majd szokását. Szerencsés esetben reggelente vagy este van széklete. Az iskolában így csak ritkán kerül rá sor.

  1. Biztosítsuk a higiénét!

Ha mégis a suliban kell wc-re mennie, adjunk vele deszkára teríthető papírt vagy kössük a lelkére, hogy papírozza le a wc deszkát, mielőtt ráül.

  1. Tanítsuk meg elengedni!

Egyszerű relaxációs gyakorlat, amit kicsi korától automatizálhatunk nála, hogy amikor ráül, akkor engedje ki az izmait, engedje el a salakanyagot. “Engedd el”, “lazíts”, “sóhajts” mondatokat a kicsi gyerek is megérti és jó esetben egy pozitív szokás alakul ki nála, nem erőlködik, nyom, hanem lazít, elengedetté válik a wc-re üléskor

  1. Szabadítsuk fel a nyomás alól!

Ha azon izgul, hogy elkésik az óráról, nyugtassuk meg, hogy fontosabb az,  hogy nyugodtan wécézik, mint az, hogy esetleg egy perccel később tér vissza szünetről. (Ez egyébként sok másra is igaz, akár a sebtében elkapkodott tízórai elfogyasztására is vonatkozik)

Egyáltalán, az iskolába menéskor a legtöbb jó, amit a szülő tehet, az a megnyugtatás.

  1. Biztosítsuk a rostok bevitelét és a sok folyadék fogyasztást!

Adjunk reggelire müzlit sok folyadékkal, tegyünk tízóraira gyümölcsöt, és biztassuk, hogy igyon.

Mindezt azért, hogy iskolába járni az igazán nagy dolgokról szóljon, ne pedig arról, hogy volt-e aznap “nagydolog”…

Telefonos bejelentkezés        +36 20 944 9456