A KISMEDENCE MŰKÖDÉSI ZAVARAI (SZÉKREKEDÉS, FÁJDALOM)

A végbél záróizmainak és a kismedence egyéb izmainak mozgászavarai nagyon gyakoriak. Az elmúlt évek tapasztalatai és a szakmai irodalom adatai szerint a felnőtt lakosság, mindenekelőtt a hölgyek több mint felénél előfordul.

Ezek legismertebb formája az inkontinencia, azaz a széklet-, vagy vizelet tartás elégtelensége. Létrejöttében izom-, vagy idegsérülés játszhat szerepet (szülés, hasi vagy kismedencei műtét, direkt mechanikai sérülés), de idős korban ezek nélkül is jelentkezhet.

Kezdetben vizeletcsepegés, az alsónemű széklettel való szennyezése, később a visszatartás képtelensége teszi a mindennapokat kellemetlenné.

Ennek ellentéte a vizelet vagy székletürítés nehezítettsége, a vizelet elakadás. Ezek jóval gyakoribbak. Rendelőnkben a székelés zavaraival foglalkozunk. Sajnos az emberek többsége székrekedés (obstipatio) esetén hashajtóval igyekszik csökkenteni a panaszait, ezt javasolja a gyógyszerész és az esetek többségében a családorvos is. Pedig az obstipatio oka az esetek 60%-ában a székletürítési folyamat, nem pedig a bélműködés zavara (obstructed defecation).

A harmadik csoportba az ismeretlen okú kismedencei fájdalmak tartoznak. Ezek főleg hölgyeknél okoznak panaszt, de előfordulnak férfiaknál is. Székeléskori, vagy az után kezdődő görcsös fájdalom (anizmus, analis spasmus), éjszaka jelentkező erős fájdalom (proctalgia fugax), farokcsont táji fájdalom (coccygodynia), szeretkezés közben érzett fájdalom (dyspareunia) tartoznak ide. Hátterükben bonyolult reflexzavarok és beidegzési zavarok állhatnak. Kialakulásukban a „pszichoszomatikus” tényezők is fontosak, tehát összefüggnek az idegességgel, stresszel.

A fenti állapotok kivizsgálása nem egyszerű. Az elmúlt években újszerű ultrahangos vizsgálatokat vezettünk be, melyek jelentősen leegyszerűsítik az izomműködési zavarok szűrését, diagnosztikáját és részben helyettesítik a sokkal bonyolultabb, kellemetlenebb és egyébként Magyarországon jelenleg szinte elérhetetlen eszközös vizsgálatokat, amilyenek a végbélnyomás mérés vagy kontrasztanyagos székelés, idegvezetési sebesség mérés.

A kismedencei izmok ultrahangos vizsgálata fájdalommentes, gyors, minden vizsgálatkor elvégezhető. Így a gyógyulás folyamata jól nyomon követhető. A kezelés speciális intimtornából és estenként gyógyszeres kezelésből áll. A „biofeedback” egy olyan technika, melyet a páciens elsajátít, és egyedül gyakorol. Kismedencei torna során igyekszünk megértetni ezt a nagyon bonyolult rendszert, „elemeire” szedjük és igyekszünk helyreállítani az életünk során elállítódott működést. Ez a torna valóban intim: a tréner egy pácienssel foglalkozik, minden esetben személyre szabottan, az izmok működésének felmérése után. Általában 1-4 foglalkozás elég ahhoz, hogy jó eredményt érjünk el. A tréner egyben pszichés segítséget is nyújt, visszajelzést ad az orvos számára, az eredményt ultrahanggal, objektív méréssel rögzíthetjük.

Módszerünk újszerű, sok, éveken át egyre fokozódó panaszokkal különböző szakemberek által sikertelenül kezelt betegnél hozott átütő eredményt. Sok esetben el lehetett hagyni a több éven át szedett hashajtót. Meg lehetett szüntetni a mindennapokat megkeserítő fájdalmakat, ismét boldoggá lehetett tenni a szexuális életet, ezzel megmentve párkapcsolatokat. Módszerünkről több kongresszuson beszámoltunk. Az inkontinenciák esetében sajnos csak az esetek egy részében érhető el jelentősebb javulás.