Tudta? Az aranyér civilizációs betegség – minden második-harmadik ember szenved a tüneteitől.

AZ ARANYÉR TÜNETEI

  • végbéltájon viszket, szúr, csíp
  • székeléskor vérzik, a papíron vérnyom van
  • nyomásérzet van a végbélben
  • préseléskor vagy anélkül is csomó van a végbél mellett
  • ráadásul kínos, hogy a tüneteket meg kellene mutatni egy orvosnak

Orvosi csapatunk eltökélt célja az, hogy eloszlassa szorongását és meggyógyítsa aranyérbetegségét, lehetőleg műtét nélkül

Tájékozódjon honlapunk segítségével arról, hogy mi is az aranyérbetegség, hogyan gyógyítjuk az aranyeret műtét nélkül és hogyan gyógyítjuk műtét segítségével.

Ezt követően egyeztessen időpontot és konzultáljon velünk az Ön számára leghatékonyabb megoldás kiválasztása érdekében.

Fontos tudnia, hogy a végbél panaszai mögött többféle betegség is állhat, amit kizárólag specialista képes beazonosítani. A tünetek gyakran rosszindulatú betegség tünetei is lehetnek. A vizsgálat pontosít és megnyugtat,ne halogassa tovább!

MIT NEVEZÜNK ARANYÉRNEK?

Az aranyerek a végbél utolsószakaszának a természetes képződményei, melyek feladata a széklettartás és széklet ürítés finom hangolása, a kontinencia biztosítása. Az ember életmódja (állótesthelyzet, kevés fizikai terhelés, székelési szokások, rostszegény étrend, túlsúly, stb.) ezek a csomók megnagyobbodnak, lefelémozdulnak. Ilyenkor beszélünk aranyér betegségről. A közvetlen ok nem tisztázott. A legelfogadottabb elmélet szerint a visszeres torlódás okozta nyomásfokozódás majd a kötőszöveti tartórostok megnyúlása áll a háttérben.

Az első tünet általában a fájdalommentes friss piros vérzés. Később duzzanat, fájdalom, viszketés, váladékozás jelentkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek más, esetleg életet veszélyeztetőbetegség tünetei is lehetnek.

A végbélben, amint egész testünkben is – vénák (visszerek) találhatók. És ahogyan a láb vénáinál (visszereinél) is előfordul tágulat, úgy a végbél vénái is hajlamosak lehetnek a tágulatra. Az aranyér kialakulásához hozzájárul még a vénákat tartó kötőszöveti állomány megnyúlása, lecsúszása. Az aranyér nem más valójában, mint a végbél vénáinak tágulata és lecsúszása.

Elhelyezkedésük szerint külső és belső aranyeres hálózatot különböztetünk meg. A belső csak proktológiai vizsgálat során állapítható meg, a külső aranyér a végbélnyílásnál tapintható és látható csomó.

MIK AZ ARANYÉRBETEGSÉG OKAI?

Örökletesen a gyengébb kötőszövetű egyének hajlamosabbak az aranyerességre.
A kor előrehaladtával a kötőszöveti állomány egyébként is gyengül, így ötvenes korra minden második ember találkozik aranyeres problémákkal.
Fokozott hasüregi nyomás – terhesség, szülés, cipekedés, székelési zavarok szintén hozzájárulnak az aranyér kialakulásához.
Ahogyan a civilizációs ártalmak – túlsúly, mozgáshiány, rostszegény táplálkozás, egészségtelen életmód szintén.

megelőzésről blogbejegyzésünkben ide kattintva olvasson

Vannak kifejezetten olyan élethelyzetek, például a várandósság, amikor az aranyérpanaszok nagy eséllyel megjelennek. Vannak olyan foglalkozások, amelyek szinte törvényszerűen aranyeres gondokhoz vezetnek. Vannak sportokhobbik, amelyek szintén fokozott tudatosságot igényelnek ilyen szempontból. Kattintson, olvasson és előzze meg végbélpanaszait!

MELYEK AZ ARANYÉRBETEGSÉG STÁDIUMAI?

Kezelés nélkül az aranyérbetegség állapota előrehaladottabb stádiumba jut. Súlyosság alapján négy fokozatot különböztetünk meg. Az első három stádiumban a betegség általában műtét nélkül is kiválóan kezelhető, fájdalom nélkül, ambuláns módon. Ennek legfőbb feltétele az, hogy aranyeres panaszaival mihamarabb keressen fel minket!

Közelítőleg beazonosíthatja aranyérbetegsége stádiumát az alábbiak alapján:

I. stádium mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny csomó, kifordulás nélkül
II. stádium kiforduló, de spontán visszahúzódó csomó vérzéssel
III. stádium kiforduló, spontán vissza nem húzódó, kézzel visszahelyezhető, vérzékeny, nedvedző csomó
IV. stádium állandóan kifordult állapotban levő, vissza nem helyezhető aranyér

Gondolta volna, hogy a felnőtt lakosság 30%-a küzd aranyeres gondokkal? Ötven körül pedig ez az arány 50%-ra növekszik!

Célunk a teljes, tartós gyógyulás, a normális napi tevékenység mellett történő, minimális megterhelést jelentő kezelés.

Miután beazonosítottuk, hogy milyen stádiumú a betegség, többnyire ambuláns kezelési megoldásokat alkalmazunk.

Az aranyerek a végbél utolsószakaszának a természetes képződményei, melyek feladata a széklettartás és széklet ürítés finomhangolása, a kontinencia biztosítása. Az ember életmódja (állótesthelyzet, kevés fizikai terhelés, székelési szokások, rostszegény étrend, túlsúly, stb.) ezek a csomók megnagyobbodnak, lefelémozdulnak. Ilyenkor beszélünk aranyér betegségről. A közvetlen ok nem tisztázott. A legelfogadottabb elmélet szerint a visszeres torlódás okozta nyomásfokozódás majd a kötőszöveti tartórostok megnyúlása áll a háttérben.

Az elsőtünet általában a fájdalommentes friss piros vérzés. Később duzzanat, fájdalom, viszketés, váladékozás jelentkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a tünetek más, esetleg életet veszélyeztetőbetegség tünetei is lehetnek.