A kismedence összetett működési zavarai leginkább hölgyeknél fordulnak elő. A területnek neve is van: prineológia, bár ez kevéssé ismert.

Az okok között szerpel a terhesség és a szülés, nőgyógyászati műtétek, a kor, de ideggyógyászati betegségek, gerincbántalmak is szerepet játszanak. Bizonyos esetekben vezető ok a stressz, de ez következmény is lehet, hiszen az életminőséget rontó állapotok nagyban befolyásolják mindennapi tevékenységünket, gátolnak az élet teljességében való élvezetében.

A kismedencei prolapsus

azaz a hüvely, hólyag, végbél és a méh előesése szorosan összefügg a fentiekkel. Az elsődleges ok a nőgyógyászati műtét és a terhesség: a hüvelyt felfüggesztő szalagok sérülnek, így ezek a csak egymáshoz rögzülő laza falú szervek lecsúsznak. Ezt sok faktor befolyásolja: a gravitáció: állás, ülés. Kemény széklet. erőlködés. Köhögés, tüsszentés. Korral a kötőszövet és az izomzat gyengül. A kitüremkedést nem kell minden áron megoperálni. Először a szakszerű tornát kell megtanulni. Időnként ideg ingerlést alkalmazunk. Sajnos időnként akár a széklet ürítés teljes képtelensége is létrejöhet. Minden esetben különleges gondossággal kell felmérni a helyzetet és kialakítani a legelőnyösebb műtéti megoldást, mérlegelni az előnyöket és a hátrányokat. Ezek gyakran bonyolult műtétek. Minden esetben konzultálunk nőgyógyászzal, gyakran végezzük együtt a műtéteket.