Letölthető dokumentumok

Kontrollra és vizsgálatra felkészítő

Kedves Hölgyem/Uram!

Kérjük olvassa el az alábbi tájékoztatót!

A következő kezelésre, kontrollra semmilyen különleges előkészületre nincsen szükség. A vizsgálat/beavatkozás előtt menjen WC-re. Hasmenés estén ez különlegesen fontos. Ha többször van híg, folyós széklete a vizsgálat napján, úgy mérlegelje a vizsgálat más időpontra való áthelyezését. Ha kis műtétre jön reggelizzen, a beavatkozás előtt egyen. Érzéstelenítést igénylő beavatkozás esetén fontos, hogy kísérővel jöjjön, ha lehet ne tömegközlekedést vegyen igénybe!

Vérzés alvadás gátló („vérhigító”) szedéséről feltétlenül tájékoztassa az orvost! Ilyenek az aszpirin-, kumarin származékok, az Astrix, Plavix, stb. Amennyiben ilyen gyógyszert szed a kezelés időtartamára injekciós készítményre való átállítás szükséges, ez azonban minimális kellemetlenséggel jár. Ebben Családorvosa, Kardiológusa segítségét kérjük.

Végbél betegségben szenvedők, kezelésen átesettek számára fontos, hogy a továbbiakban jobban odafigyeljenek étkezésükre, ezzel is csökkentve a kiújulás esélyét. Fontos a rostdús étrend. Sok rostot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, a nyers zöldségek, főzelék félék, főleg a hüvelyesek (bab, lencse, stb.), a gombafélék. A mesterségesen dúsított termékek széles skálája könnyen hozzáférhető (Korpovit keksz, korpatabletta, étkezési korpa, műzlifélék, stb.) Az interneten több oldal foglalkozik dietetikával. Nagyon lényeges a bőséges folyadék fogyasztás. Fontos a megfelelő, de nem eltúlzott intim higiénia.

Az erős megterhelés, hasprés a visszeres nyomás fokozódását eredményezheti, ami beavatkozások után vérzést provokálhat. Bár nem fordult még elő szövődményünk emiatt, mégis javasoljuk a fizikai kíméletet a kezelések utáni napokon. Versenysport-terhelés nem javasolt. Tájékoztassa az orvost ha nagyobb, főleg külföldi út előtt áll! Sajnos vérzéses szövődmények minden óvintézkedés ellenére is jelentkezhetnek és sokszor nem találunk összefüggést az életmóddal, a beavatkozás típusával, „nagyságával”. Ezeket leggyakrabban a hasmenéssel, fokozott terheléssel, időjárási frontokkal tudjuk összefüggésbe hozni. 1-1 vércsepp, alvadék a WC-ben nem jelent gondot. Ha azonban csak vér ürül, főleg ha ez ismétlődik, úgy azonnal hívják a megadott számot. Ne pánikoljanak! Ne üljenek meleg fürdőbe, igyekezzenek lazítani! Helyezzenek tampont a végbélnyílásba! Ha a vérzés nem csillapodik haladéktalanul jelentkezzenek a legközelebbi sebészeten. Több éves tapasztalatunk szerint az esetek 90 %-ában magától megáll a vérzés, semmilyen ellátást nem igényel. Beavatkozások után fokozódó fájdalom, feszítő érzés, bőrpír, láz esetén is kérjük, hogy jelentkezzenek!

A vizsgálati módszerünkkel csak 8-20cm magasságig tudjuk megtekinteni a bél nyálkahártyát. Gondos kikérdezéssel igyekszünk kiszűrni azon eseteket, ahol érdemes további vizsgálatokat végezni. A colonoscopia, azaz vastagbél tükrözés a legbiztosabb módszer a vastagbél daganat, gyulladás kimutatására. 40 év felett szűrő vizsgálatként is javasolható, ugyanis a vastagbél rák a leggyakoribb daganattá lépett elő és előfordulása évről évre nő. Az eljárás azonban kellemtelen lehet és nem veszélytelen. Ha a kezelés után továbbra is vérzik, a székletében nyákot lát, fogy, a székelés „ritmusa” változik, úgy mindenképpen keresse fel ismét rendelőnket! A kezelés után 1 évvel feltétlenül jelentkezzen kontroll vizsgálatra akkor is, ha nincs panasza!

A végbéltáji panaszok hátterében egyre gyakrabban fedezünk fel működési zavart. Gyakran ez okozza a kismedencei fájdalmat, záróizom görcsöt, székelési problémát, végbélrepedést, de állhat szexuális zavarok hátterében is. Ezek orvoslásában nagy segítséget jelent az intim torna, melyet egyre gyakrabban javasolunk. Lehet, hogy először nehezen érthető vagy elfogadható az összefüggés, mégis a hosszú távú eredményeink bizonyítják ennek a fontosságát. Ez a technika könnyen elsajátítható, végzése nem időigényes. Nem érdemes azonban ilyen témájú könyvvel vagy video anyaggal kísérletezni: ezek önmagukban általában nem vezetnek sikerhez.

Reméljük, hogy tájékoztatónkkal segítettük Önt! Köszönjük, hogy panaszával hozzánk fordult!

Longo műtéti beleegyező nyilatkozat

Longo műtét (circularis analis mucosectomia) végzéséhez

A Longo műtét, azaz körkörös nyálkahártya kimetszés vagy PPH (Procedure for Prolapse and Haemorrhoids) egy viszonylag új eljárás az aranyérműtétek között. A beavatkozás során egy körkörös sebészeti varrógép segítségével nyálkahártya-hengert vágunk ki a végbél utolsószakaszából, a szövetek folytonosságát kettős Titán kapocssorral állítjuk helyre. Az előbb leírtakat egy erre kifejlesztett, un. PPH körvarrógép segítségével végezzük el, mely egyszer használatos orvosi műszer. A beavatkozás során az aranyerek és a végbél nyálkahártya előesését, un. prolapsusát okozószövettöbblet kimetszésre, az aranyereket táplálóverőerek átmetszésre kerülnek. Ennek eredményeképpen a belsőés külsőaranyerek elsorvadnak, a prolapsus megszűnik.

A műtétet III-IV. fokú aranyeresség esetén indokolt alkalmazni, amikor az alternatív megoldásoktól (ambuláns kezelési módszerek – gyűrű ligatúra, cryo kezelés, infravörös koagulálás, injekciós szklerotizálás, ill. a hagyományos nyílt műtétektől – Milligan-Morgan, Ferguson, Eisenhammer, stb. – rosszabb eredmények várhatók.

A műtétet általános, vagy gerincvelői érzéstelenítésben végezzük, várható időtartama 20 perc. A műtét során, ill. ritka esetben a korai posztoperatív szakban vérzés jelentkezhet a varratvonalból, mely legtöbbször spontán csillapodik. Ritka esetben elektromos úton, vagy varrattal történő vérzéscsillapítás, tamponálás válhat szükségessé. A műtét végén Lidocainnal átitatott géz csík, vagy Spongostan szivacs kerül a végbélnyílásba.

A műtétet követő órákban mérsékelt, vagy erős végbéltáji fájdalom várható, melyet injekciós fájdalomcsillapítókkal enyhítünk. Előfordul vizelési nehezítettség is. Ritkán utóvérzés miatt tamponálásra, pótöltés behelyezésére is sor kerül. A műtét másnapján a fájdalom általában minimális mértékű, vagy nincs. Ekkor várható az első székletürítés is, melyet rendszerint kevés vérzés kísér, de fájdalommal nem jár. Ezt követően eltávozhat a kórházból, akár saját gépkocsit vezetve is. A műtétet követő napokban végbélnyílás körüli véraláfutás, a külső aranyerek és a kis bőr függelékek vizenyője, duzzanata, gyulladása előfordulhat. A székletben kevés savós-nyálkás váladék, egy-egy csepp vér lehet, ezek a tünetek a műtét után két héten belül általában megszűnnek. Nagy előesés esetén a magasra felhúzott érző beidegzésű bőr is bele kerülhet a varratvonalba, ilyenkor a műtét utáni fájdalom erősebb és tartósabb lehet. Műtéti vérvesztés miatt ritka esetekben vértranszfúzió válhat szükségessé.

A műtétet követő héten, a panaszok enyhülésével a fizikai terhelés lassan fokozható, de erős fizikai igénybevétel, sportolás, tartós ülés, préselés nem megengedett. A megszokott diéta rostos táplálékokkal való kiegészítése, bő folyadék bevitel javasolt. A székletürítést napi 2 evőkanál paraffin szedése könnyíti. Fájdalom esetén a végbél táj jegelése, fájdalomcsillapítók szedése, a külső csomók gyulladása esetén kamillás ülőfürdő javasolt.

A műtétnek ritkán vannak gyulladásos szövődményei, melyek oka baktériumoknak a mélyebb szövetekbe való jutása, tályogképződés. Ennek megelőzése céljából a műtét alatt és után Metronidazolt adunk. A gyulladás a fájdalom fokozódásával, lázzal, bővebb váladékozással, bőrpírral hívja fel magára a figyelmet és azonnali orvosi vizsgálatot igényel! A súlyosabb szövődmény kialakulása ritka esetben csak műtéttel hárítható el. A kapcsok spontán távozásakor, a végbél nyálkahártya gyulladásakor - melyet pl. hasmenés is kiválthat – előfordulhat késői vérzés. Egyes esetekben a fájdalomérzet, teltségérzés, székelési inger tartósabb is lehet, a gyógyulás elhúzódhat.

Az aranyér betegség kiújulása, szűkület képződése a műtéti tapasztalatok alapján igen ritka, de nem zárható ki.

A műtéti beavatkozások általános szövődményeinek (thrombo-embolia, kardiális dekompenzáció, stb.) előfordulási valószínűsége ezen technikánál nem magasabb.

A fenti tájékoztatóban foglaltakat elolvastam, megértettem. További kérdésemre az operáló orvos kielégítő válaszokat adott. A műtéti beavatkozás elvégzésébe ezek ismeretében beleegyezem.

Ambuláns kezelés tájélkoztató és beleegyező nyilatkozat